Как да посетим Света Гора
и Зографския манастир

Съгласно Устава на Монашеската република (и Конституцията на Република Гърция) Света Гора могат да посещават само мъже.

Преди посещението (желателно е месец по-рано) трябва да изпратим в Бюрото за поклонници в Солун факс с ксерокопие на личната карта или на задграничния паспорт на номер: 0030 2310 222424 (първата група цифри са код на Гърция, следващата група – код на Солун).

На листа с ксерокопието трябва да добавим: общо означение на професията си (напр.: учител, инженер, лекар, студент, пенсионер) на английски или гръцки, както и името на манастира или манастирите, които искаме да посетим, времето, в което искаме да пребиваваме, и от къде искаме да вземем разрешителното си (най-удобно е това да е Урануполи). Разрешението се дава за 4 дена, но е желателно престоят в един манастир да не надвишава повече от 24 часа.

Един или два дни след като сме изпратили факса, трябва да се обадим на тел.: 0030 2310 252575/ 252578 в Бюрото за поклонници през работно време (8:30 – 14:00 часа всеки ден от понеделник до петък, 10-12 часа в събота) и да попитаме дали е получен факсът. Поклонническото бюро в Солун се намира на ул. "Егнатия" (Егнатия Одос) 109.

Поклонниците могат да стигнат от Солун до Йерисо или до Урануполи с кола или с автобус. Автобус за тези градове се взема от автогара К.Т.Е.Л. Халкидики. Тази автогара е извън града и до нея от гарата можеме да стигнем с два автобуса - с номер 2, слизаме на спирка "Вулгари", минаваме от другата страна на улицата и от там хващаме номер 36.   Билетът за автобус от Солун до Урануполи струва 11 €. Разстоянието е 140 км.

В Света Гора не може да се влезе с кола. Единствените коли, които са разрешени там, са на манастирите и на работниците, които обслужват манастирските стопанства, при това няма път по сушата, единственият достъп е по море, с фериботи и лодки.

Преди да се качиме на кораба, трябва да си вземем разрешението за престой ("диамонитрион") от канцеларията в Урануполи. Трябва да сме там поне един час преди тръгване (корабът тръгва в 9:45). При получаването на "диамонитриона" трябва да покажем лична карта (паспорт) и да платиме такса 25 € (за студенти 15 €).

От Урануполи тръгват фериботи всеки ден и спират на пристанищата на манастирите: "Хилендар" (не официалното, а "Йованица"), "Зограф", "Констамонит", "Дохиар", "Ксенофонт", "Св. Пантелеймон" и Дафни. По-малки корабчета пътуват до "Григориу", "Дионисиу", "Св. Павел" и "Св. Анна", при добро време – до скита "Кавсокаливия", но те изискват прекачване на главното пристанище Дафни.

Билетът за кораба до "Зограф" струва 5 €, а до Дафни – 7 €. Престоят в манастирите (храна и спане) за тези 4 дена, които са разрешени, е безплатен. Важно е да се знае, че портите на манастирите се затварят при залез слънце и се отварят сутринта. Пушенето манастирите е забранено.

Пътят от пристанището (арсаната) на Зограф до манастира е около половин час пеша.

 

Какво още е важно да се знае:

 1. Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване, Света Гора е място за поклонение и молитви. Избягвайте говоренето на висок глас, силната музика и всяко действие, което би пречило на молитвите и усамотението на другите.
 2. Към монасите се обръщайте с "отче" и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и светски проблеми.
 3. Бъдете прилично облечени – дори и в горещо време трябва да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав.
 4. При влизане в манастир първо трябва да отидете в гостоприемницата (архондарик) и там да изчакате да ви настанят (ако ще спите там), след това да ви заведат в храма и да ви покажат светините.
 5. Тъй като основното придвижване из Света Гора е пеша, носете си удобни обувки, както и вода за пиене. Постарайте се също да сте с малко багаж – само най-необходимото.
 6. Навсякъде е забранено яденето на месо, но не се притеснявайте – макар и постна, кухнята на Света Гора е вкусна и едва ли ще останете гладни. Все пак имайте предвид, че храненето става по определен ред и е част от богослужението – в трапезариите е забранено говоренето, ставането – преди да е даден сигнал, разхождането.
 7. Утринните служби започват в 3 часа през нощта (в някои манастири от 2, лятото съответно в 3 и 4). Ако ви е трудно да ги посещавате толкова рано, отидете поне на литургията, която започва някъде към 5-6 часа. В 3 следобeд започват пък вечерните служби.
 8. Във всеки манастир има обществен телефон, работят с карти и международните разговори са сравнително евтини. На повечето места вече има обхват и за мобилни телефони. Но тъй като всички манастири са на агрегати за ток (повечето работят само през деня), може да се окаже проблем зареждането на батериите, затова не прекалявайте.
 9. Категорично е забранено къпането в морето, както и ловът и риболовът!
 10. Забранена е и употребата на алкохол, освен това, което ще ви предложат в архондарика или в трапезарията.
 11. Забранено е снимането с видеокамери. Снимането с фотоапарат е разрешено, но само отвън. Монаси можете да снимате само ако те самите са дали изрично съгласие за това.
 12. Както стана дума по-горе – спането и храната в манастирите са безплатни, но е добре, ако ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа – в кухнята, за чистене или каквото друго послушание ви дадат.

За връзка със Зографския манастир:

Ιερά Μονή Ζωγράφου
63087 Aγιον Oρος
Ελλάδα (Гърция)

 
Zograf Monastery
63087 Mount Athos (The Holy Mountain)
Greece (Hellas)


тел./факс: 0030 23770 23247